tiistai 20. joulukuuta 2016

Laturi

Laturin toiminta

Kun moottori pyörii, se pyörittää samalla apulaitehihnaa. Apulaitehihna pyörittää laturia jossa on hihnapyörä, joka pyörittää laturin sisällä olevaa kenttäkäämiä. Kenttäkäämissä on isoja metallinpaloja, jotka ovat periaatteessa + ja - napoja. Kenttäkäämin ympärillä on kuparikäämeistä tehty paketti, joka luo ympärille magneettikentän ja vahvistaa sähkövirtaa. Laturin akseli vie virtaa eteenpäin hiilien kautta jännitteensäätimelle, joka käytää virran diodisillan läpi ja tekee siitä tasavirtaa, joka menee akulle.

Laturin virtapiiri

Latauksen virtapiiri toimii, kun auto on käynnissä. Kun auto käynnistetään, Starttimoottori käyttää virtaa moottorin pyörittämiseen, joten akkuun tulee vajausta. Kampiakseli alkaa pyörimään ja pyörittää samalla apulaitehihnaa. Apulaitehihna pyörittää laturin akselia hihnapyörän avulla. Laturi tekee vaihtovirtaa, joka tasataan jännitteensäätimelllä ja diodisillalla, ja tehty tasavirta johdetaan akulle.





Laturi jonka päässä hihnapyörä



Diodisilta ja jänniteensäädin myös hiilet näkyvät kuvassa


kenttäkäämi ja kuparikäämi



Mittaukset


Akun lepojännite


Akun jännite laturin toimiessa


Jännitehäviö -


Jännitehäviö +

torstai 29. syyskuuta 2016

Puristuspaine mittaus

Työ aloitetaan samalla tavalla kuin ohivuotomittaus eli puolat ja tulpat irti.


tulpat ja puolat irti 

Ensin otetaan bensapumpun sulake irti jotta bensaa ei mene turhaan sylinteriin ja konetta voi pyörittää startin avulla.  Mittaria pitää pitää tiukasti kiinni tulpanreiässä, jotta mittarin välistä ei pääse ilmaa. tämän jälkeen moottoria pyöritetään startilla sen aikaa kun mittarin viisari kirjoittaa. sama toistetaan joka pytylle  jotta saadaan joka sylinteristä lukema. Kun toimenpiteet on suoritettu lukemat näkee baareina lapusta. Toyotan koneessa lukemat olivat hyvät.


 



Ohivuoto mittaus

Työ aloitetaan ottamalla puolat ja sytytystulpat irti.







Sitten kone pyöräytetään 1.sylinterin yläkuolo kohtaan ja kun sylinteri on yläkuolokohdassa voi ruuvata letkun kiinni tulpanreikään.


Kun letku on kiinni voi laittaa mittarin kiinni letkuun ja paineilmaa mittariin. Lukeman näkee mittarista ja toyotan koneessa oli hyvä tulos.




torstai 12. toukokuuta 2016

Alustan tarkastus

Alustan tarkastus kannattaa suorittaa yleensä joka huollon yhteydessä.
Nivelten tarkistus kannattaa aloittaa nostamalla auto puoliksi ylös ja sen jälkeen heiluttelemalla rengasta joka suuntaan. Rengasta pyöräytetään vielä tämän jälkeen ja varmistetaan että laakereissa ei ole vikaa.















Kun rengas on irti katotaan ettei mikään vuoda ja missään ei näy ruostetta sekä katsotaan jarrulevyjen ja -palojen kunto


tämän jälkeen nivelet tarkistetaan vielä vääntöraudalla tai ravistimella.



Myös kallistuksenvakaaja kanttaa testata käsin


lopuksi tarkistetaan jarrut sekä iskarit joko jarrudynolla ja iskaritesterillä tai koeajolla.

tiistai 19. huhtikuuta 2016

Lyhenteet

1. ABS (antilock braking system)

Abs järjestelmä estää pyörien lukkiutumisen jarruttaessa ja sillä tavoin parantaa auton käsiteltävyyttä jarru pohjassa. Järjestelmään kuuluu pyörien nopeuden tunnistimet, ohjainlaite ja abs boksi .
Jokaisella pyörällä on oma anturi joka mittaa renkaan pyörintänopeutta. Jos pyörä lukkiutuu jarrutuksessa anturi lähettää samantein signaalin boksille joka taas vähentää kyseisen renkaan jarrupainetta.



ABS-Yksikkö


Keskiön osa mistä anturi mittaa pyörän nopeuden


2.ESP (Electronic stability program)

Suomeksi tämä tunnetaan nimellä ajonhallintajärjestelmä.
ESP:n tarkoitus on pyrkiä korjaamaan ajovirheitä esimerkiksi yliohjautumista.
EsP käyttää hyväkseen abs järjestelmää.Järjestelmä pyrkii ohjaamaan auton sinne minne ratista on käännetty joko jarruttamalla pyöriä tai säätämällä moottorin kierrosnopeutta.


ESP- nappi mistä saa kytkettyä sen päälle/pois päältä.

3.MSR (engine drag torque control)

MSR estää pyörien lokkiutumisen moottorijarrutuksen aikana liukkaalla kelillä. MSR toimii käytännössä samallalailla kuin abs mutta moottorijarrutuksessa.

4. BAS/EBA (emergency brake assist)

BAS on tehty lisäämään jarrutehoa hätäjarrutuksessa. BAS kuuluu ohjainyksikkö sekä jarrupolkimen liikettä seuraava tunnistin. Tunnistin on tehty tunnistamaan nopea jarrupolkimen pohjaan laitto. Kun kuljettaja painaa nopeasti jarrupolkimen pohjaan järjestelmä aktivoituu ja lisää jarrutehoa.

5.EBD (electronic brake force distribution)

EBD jakaa jarruvoiman joka renkaalle erikseen pidon, kuormituksen ja nopeuden seurauksena.
EBD järjestelmä toimii aina abs järjestelmän kanssa yhteistyössä käyttäen hyväksi abs yksikköä ja muita abs järjestelmän komponentteja.

6. ASR (anti slip regulator)

ASR on luistonesto joka käyttää hyväkseen pyörintänopeuden tunnistimia. ASR toimii jarruttamalla tai vähentämällä tehoa sutivalle pyörälle ja lisäämällä tehoa pitävälle renkaalle. Se on siis suunniteltu estämään pyörien sutimista esim liikkeelle lähdössä ja kaarteissa.

7.ABD (automatic brake distribution)

ABD on käytännössä sama asia kuin asr mutta se ei käytä moottoria hyödykseen vaan ainoastaan jarruttamalla sutivaa pyörää. ABD saa myös tietoonsa sutimisen antureilta.

8.DSTC (dynamic stability and traction control)

DSTC on täysin sama asia kuin esp mutta se on volvon itse kehittämä versio siitä.

torstai 18. helmikuuta 2016

Levyjarrun huolto

Aivan ensiksi lähdetään liikkeelle siitä että otetaan rengas irti. Tämän jälkeen otetaan liukutappien pultit irti jotta satulan saa pois. Seuraavaksi satulan pidikkeen pultit irti. Yleensä tämän vaiheen jälkeen jarrulevy lähtee myös samalla pois, joissain autoissa levy tämänkin jälkeen kahdellla/yhdellä pienellä pultilla kiinni, jos on ne on myös irroitettava jotta levyn saa irti.
     
 
Edellä mainitut vaiheet tehty.

Tämän jälkeen keskiö, jarrylevyn sisäpinta, satulan pidike ja jarrulevyn ulkopinta puhdistetaan ruosteesta/liasta.


Pidikkeen putsaus


Keskiön putsaus


Jarrulevyn putsaus

Kun osat ovat putsattu laitetaan jarrulevy takaisin paikoilleen.
sen jälkeen laitetaan kuparitahnaa pidikkeen osaan missä jarrupalat liikkuvat ja sen jälkeen itse pidike kiinni.



 Kun pidike on kiinni voi jarrupalat laittaa paikalleen.Tämän jälkeen laitetaan kuparitahnaa liukutappeihin ja varmistetaan että ne liikkuvat kevyesti.
Sen jälkeen itse satula paikalleen ja kiristetään liukutappien pultit.

.

sitten rengas kiinni ja ajoon.

Romes s20


Romes s20 on siis jarrunesteiden/jarrujen ilmaukseen soveltuva laite. Yllä kuvassa kyseinen laite.

Aivan ensiksi otetaan jarrunestesäiliön korkki pois jonka jälkeen sihti jos on.
Seuraavaksi otetaan käsikäyttöinen pumppu jolla imetään vanha neste säiliöstä pihalle.


                                                                    Jarrunestesäiliö

Ennenkuin kieritetään adapteri kiinni säiliöön tulee täyttää jarrunestesäiliö uudella nesteellä max-merkintään asti.

Sitten otetaan säiliöön sopiva adapteri ja kieritetään se kiinni säiliöön.

Adapteri kiinni säiliössä.


Kun adapteri on kiinni säiliössä aloitetaan vaihto säiliöstä kauimmaisesta satulasta. Satulan ilmausnippaan laitetaan pullo jossa on letku kiinni ja avataan ilmausnippa tämän jälkeen voi laittaa romesin päälle. kun pulloon on tullut noin 1/4 nestettä voi sammuttaa romesin ja kierittää nipan kiinni ja siirtyä seuraavaan satulaan.


Pullo kiinni nipassa.



Kun joka satula on käyty läpi homma on valmis.

keskiviikko 27. tammikuuta 2016

Moottorin purku ja kasaus

Aloimme purkamaan moottoria kolmen hengen ryhmässä.
Tästä kaikki alkoi. (Ford escort 1.6)


 


















 Ensiksi irrotimme imu -ja pakosarjan. Imusarjan irrotuksesta ei erillistä kuvaa ole mutta se irroitetaan hyvin samalla tavalla kuin pakosarja. Pakosarja kuljettaa sylinterissä syntyvät pakokaasut auton takaosaan pakoputkea pitkin ja se myös hiljentää ääntä äänenvaimentimien avulla. Imusarjan kautta tulee polttoaineilmaseos sylinteriin jossa se puristetaan ja sytytetään jotta siitä saadaan liike-energiaa.



Pakosarja
Imusarja


pakosarjan irrotusta




















Tämän jälkeen irrotimme jakohihnan ja venttilikopan. Jakohihnan avulla venttiilit liikuvat oikeaan aikaan, siksi pitääkin jakohihnan aojitus olla aina kohdalla. Venttiilikoppa suojaa venttiileitä ja pitää öljyn moottorin sisällä.



Venttiilikoppa
Jakohihna irti



















jakohihna paikalla




















Seuraavaksi vuorossa oli sylinterikannen irrotus. Sylinterikannessa on palotila jossa polttoaineilmaseos puristetaan kasaan ja sytytetään riippuen tietenkin onko auto bensa vai dieselmoottorinen. dieselmoottorissa on yleensä palotila koverrettu mäntään.

Sylinterikansi irrotettuna



















Sylinterikannesta prempaa kuvaa














Sitten venttiilien purku ja kasaus. Kuvia ei työvaiheesta juurikaan ollut... Venttiilien irrotus tapahtui venttiilinpuristimella. Kansi asetettiin oikein puristin pöytään ja puristimme venttiilit irti yksi kerrallaan. Venttiilien uudelleenasennus tapahtui puristamalla venttiilit kasaan ja asettamalla lukkosokat paikalleen.


Keinuvivut irrotettuna
























Sen jälkeen aloimme tekemään sylinteri, mäntä ja akseli mittauksia. Työvälineitä olivat esimerkiksi heittokello, työntömitta ja mikrometri.


Sylinterin mittauksia





nokka-akselin mittauksia

Seuraavaksi irrotimme öljypohjan.

Öljypohja















Tämän jälkeen aloimme irroittamaan mäntiä ja kampiakseli. Mäntien avulla liike-energia johdetaan kampiakselille jonka kautta vaihteistolle jne. Männät liikkuvat siis sylinterissä edestakaisin järjestyksessä : 1. Imutahti 2. Puristus tahti 3. Työtahti 4. Pakotahti

Kampiakselin irrotusta






















 
Kampiakseli irrotettuna














Männät irrotettuna















 Tässä vaiheessa moottori oli täysin purettu joten levitimme osat lattialle siihen järjestykseen johon ne kuuluvat nimettyinä.



































1. Pakosarja                                   
2. Venttiilikoppa
3. Imusarja
4. Keinuvivut
5. venttiilin painimet
6. Nokka-akseli
7. Jakohihna
8. Sylinterikansi
9. Nokka-akselin hihnapyörä
10. jakohihnan kiristin
11. Sylinterilohko
12. kampiakselin hihnapyörä
13. Vesipumppu
14. Männät
15. Kiertokanget
16. öljysihti
17. Kampiakseli
18. Öljypohja

Moottorin kasaus alkoi eli osat paikalle päinvastaisessa järjestyksessä. Kasauksessa huomioon oli otettava oikeanlaiset kiristystiukkuudet ja kiristysjärjestykset. Alapuolella kuvia kasausvaiheesta ja koko projektista.

Mäntien paikalle asennusta

Jakohihna paikalle laitettuna

Moottori kasattuna

Moottorikasattuna + Ilmanputsari



Kannen kiristysjärjestys

Moottori kasattuna
Jakohihnan oikeinasennuskuva












Purkua ja kasausta
Purkua ja kausta

Kasauksen aloittamista

osat levällään
osat levällään